Sleva 15% na produkty značky NAIF při zadání kódu NAIF15

Nejsem žádnej "šampón". Jsem šamPUK!

Na testování šampuků jsem se moc těšila, protože jsou relativní novinkou. A jako všechny novinky, i šampuky u mě vyvolaly mnoho otázek.

Co to ten šampuk vlastně je?

Šampuk je tuhý šampon, nejčastěji lisovaný do tvaru puku, odtud tedy název. Nevzniká procesem zmýdelňování jako mýdlové šampony. Složením účinných látek odpovídá tekutým šamponům. Neobsahuje silikony, škodlivé sulfáty ani parabeny. Nebývá balen v plastu. Na jeho používání není nutné vlasy zvykat jako v případě mýdlových šamponů. Obejdete se i bez oplachování octem a dalších otravností, které přírodní mytí vlasů někdy vyžaduje. 

 

Tak malý!? Jak dlouho vydrží? 

První co mě překvapilo, když jsem šampuky dostala do rukou, byla jejich velikost. Jak dlouho asi vydrží? Nerozmočí se po jednom použití? Šampuk na první pohled velmi mate. Může se zdát malý, ale ve skutečnosti se jedná o velmi koncentrovaný výrobek. Uvádí se, že 50g puk vydrží přibližně stejně dlouho jako běžný 300ml šampon. Životnost šampuku prodloužíme správným uchováváním na suchém a vzdušném místě, např. v mýdlence. 

 

Jak se šampuk používá?

Šampuk je určený k mytí vlasů. V ideálním případě vlasy nejprve rozčešte. Namočte je., několikrát potřete šampukem. Velmi snadno se vytvoří se pěna a tou vlasy umyjte stejně jako jste zvyklí. Překvapilo mě, jak hodně šampuky pění. U ekologických mýdel a šamponů to nebývá časté. Důvodem je obsah jemných tenzidů z kokosového oleje, které splňují podmínky pro výrobu přírodní kosmetiky. Jsou biologicky odbouratelné. Skvěle čistí pokožku, odstraňují maz, ale zbytečně kůži nevysušují.

 

A cena? Není to moc drahé?

Šampuky se cenově pohybují ve stejné relaci jako běžné přírodní šampony. V klasických tekutých šamponech ale často tvoří podstatnou část výrobku voda. Tím pádem tvoří také podstatnou část ceny! Šampuky žádnou vodu neobsahují. Platíme tak pouze za čistící a pečující složky… Kosmetika bez vody navíc mnohem pomaleji podléhá zkáze, proto šampuky nepotřebují konzervanty nebo jsou přidány jen v malé míře.

 

Vyzkoušeno na vlastní hlavě: Nikko b. versus Navia/Kvitok (Navia mění název na Kvitok)

Šampuk od Nikko b. je skvělý minimalistický kousek. Je zabalený jen v papírové krabičce, takže skvělá volba pro všechny zero waste smýšlející. V současné době se vyrábí pouze jedna varianta Rozmarýn s gerániem, která je vhodná pro normální, jemné a mastící se typy vlasů. Šušká se, že Nikko b. vymýšlí další kousek, který bude lépe vyhovovat vlasům suchým a poškozeným.

Na šampuku Nikko b. je opravdu vidět ruční výroba. Naomak je mastnější. Každý kousek je originál, vytlačený zlatý kvítek mu dodává zvláštní a jedinečný šmrnc. Vlasy byly po umytí krásně nadýchané a prodloužila se obvyklá doba mezi mytím. 

Nikko b. má navíc v nabídce praktickou hliníkovou krabičku, kterou můžete využít k uchování šampuku nejen při cestování, ale klidně i doma.

 

Navia/Kvitok nabízí větší výběr, můžete si tak pro své vlasy zvolit cílenější péči nebo volit podle vůně, která je vám příjemná. 

Šampuky Navia/Kvitok fungují jako 2v1, obsahují zároveň i kondicionér. To se mi zdá skvělé, protože se ušetří výroba rovnou 2 plastových balení! A to mě moc baví. Konkrétně jsem zkoušela variantu Ylang ylang pro světlé vlasy. Obsahuje citronový éterický olej a kurkumový prášek, které by měly při pravidelném používání rozjasňovat a zvýrazňovat světlý odstín vlasů. Šampuk výborně pěnil, vlasy se hezky umyly a skvěle se rozčesávaly. Ylang nám příjemně provoněl celou koupelnu a z vlasů je vůně cítit i druhý den. 

Své šampuky balí Navia/Kvitok do papírových krabiček s originálním jemným designem. Jsou dobrým tipem na malé dárky pro radost. Šampuky jsou skvělé i pro muže, chlapy mají tyhle vychytávky prostě rádi…

 

  Nikko b. Navia/Kvitok
původ Česká republika Slovensko
ruční výroba ano ano
obal skládaná papírová krabička z certifikovaného potravinářského papíru skládaná papírová krabička z certifikovaného potravinářského papíru
gramáž 33g, 50g 25g, 50g
druhy univerzální pro všechny typy (normální, jemné, mastící se) různé druhy pro mastné vlasy, pro tmavé, pro světlé, proti lupům a jeden univerzální pro všechny typy vlasů
vůně (použité éterické oleje) rozmarýn s gerániem rozmarýn, čajovník, ylang ylang a citrón, santalové, růžové a cedrové dřevo, lemongrass a cedrové dřevo
kondicionér ne ano
příslušenství cestovní krabička ne
cena 135 - 225 Kč 99 - 225 Kč