Sleva 15% na produkty značky NAIF při zadání kódu NAIF15

Atopický ekzém – seznámení (první díl)

Obrací se na mě čím dál víc lidí trpících atopickým ekzémem s prosbou o radu. V České republice trápí tato nemoc kolem 10 % lidí! Ráda bych vám pomohla pochopit průběh, důvody a léčbu často celoživotní nemoci z pohledu lékárnice.

Bohužel je téměř u každého pacienta průběh choroby odlišný, a to co pomáhá proti ekzému jednomu, nezabere jinému. Záleží i na ročním období, kdy se pacient léčí, na prostředí, ve kterém žije atp. Přesto existují obecná doporučení, která platí pro všechny. 

Diagnózu atopického ekzému by měl vždy určit dermatolog (kožní lékař) a je vhodné s ním konzultovat používané kosmetické přípravky. Dermatologů je ovšem málo, čekací doby na vyšetření a konzultace jsou poměrně dlouhé, proto bych Vám ráda zprostředkovala některé zajímavé tipy. Už nejsem schopná zodpovídat všechny dotazy individuálně, rozhodla jsem se sepsat BLOG O ATOPICKÉM EKZÉMU na pokračování. Informace pro jeho sepsání budu čerpat především z odborné literatury, v některém díle se dozvíte i jaké přírodní kosmetické přípravky lze použít k co největšímu oddálení projevů ekzému. Chtěla bych využít i zkušenosti zákazníků s jednotlivými přípravky. Pokud vás bude zajímat něco konkrétního, napište na email: dotazy@biokate.cz. Budu se snažit na vaše otázky postupně odpovídat právě prostřednictvím blogu. 

Takže začínáme ☺

EKZÉM 

Nejprve se podívejme, co to je EKZÉM. Jedná se o jednu z nejčastějších kožních chorob. Ekzém je obrana těla proti různorodým škodlivinám. Tělo se pomocí zánětu snaží odstranit vyvolávající příčinu ekzému a maximálně tak snížit její škodlivé účinky na tělo. 

 

PROJEVY EKZÉMU: 

Prvním projevem ekzému je ZČERVENÁNÍ A ZDUŘENÍ KŮŽE. Pokud se nám podaří v tomto počátku odstranit škodlivinu, zánět odezní a kůže se rychle zahojí. 

Ekzém se zhoršuje, když se nepodaří zbavit se vyvolávající příčiny nebo se s ní kůže opakovaně setkává. Zánět se kvůli tomu prohloubí a NA KŮŽI SE VYSÉVAJÍ SVĚDIVÉ DROBNÉ PUPÍNKY A PUCHÝŘKY. Svědění nutí lidi ke ŠKRÁBÁNÍ. Po rozškrábání KŮŽE MOKVÁ A POKRÝVÁ SE STROUPKY

Když nedojde k včasnému vyléčení, KŮŽE JE škrábáním STÁLE DRÁŽDĚNA A POSTUPNĚ ZHRUBNE, ROZPRASKÁ A OLUPUJE SE. Ekzém tímto přejde do chronického období, které může trvat několik měsíců i let. 

 

CO JE PŘÍČINOU EKZÉMU?

NEJRŮZNĚJŠÍ LÁTKY z našeho životního prostředí, se kterými člověk přichází denně do kontaktu. Některé vyvolávají ekzém PŘÍMO KONTAKTEM S KŮŽÍ, jiné po VDECHNUTÍ nebo SPOLKNUTÍ či VYPITÍ. Při vzniku některých ekzémů hraje roli DĚDIČNOST (genetika). Mezi takové patří EKZÉM ATOPICKÝ.  

 

ATOPICKÝ EKZÉM 

Atopický ekzém je tedy JEDEN Z DRUHŮ EKZÉMŮ. Také se nazývá vrozený ekzém, atopická dermatitida nebo dětský ekzém, protože vzniká často už v prvních měsících života. Bývá dědičný. 

Průběh nemoci může být u každého nemocného jiný, někdo má atopický ekzém od narození, u někoho se ale poprvé projeví až v dospělosti. Je velmi těžké diagnostikovat ho, neexistuje na něj žádný spolehlivý test, pozná ho jen zkušený lékař, který ho má „nakoukaný“ (nejčastěji dermatolog, pediatr nebo praktický lékař). 

Je silně svědivým, obvykle roky trvajícím zánětlivým kožním onemocněním. Často se v rodinách vyskytuje spolu s alergickou rýmou nebo astmatem (průduškovou záduchou). Jeho PŘÍČINA NEBYLA dosud ZCELA OBJASNĚNA – pravděpodobně se více objevuje se znečišťováním životního prostředí a se stěhováním lidí do měst. V ČR je v populaci kolem 10% lidí s atopickým ekzémem! 

Kůže pacienta s atopickým ekzémem reaguje zcela nezvykle a zvláštně (vyrážkou, urputným svěděním kůže atd.) na úplně běžné podněty a různorodé látky z prostředí, které ostatním lidem žádné potíže nezpůsobují. U atopiků (lidí, trpících atopickým ekzémem) jsou tedy obranné reakce nepřiměřeně silné. Navíc je oproti zdravým lidem kůže svědí už při velmi lehkém podráždění (vadí jim nošení vlněných a umělohmotných oděvů, zapocení, změny teploty). Svědění nutí ke škrábání a vede k podráždění kůže a ke zhoršení ekzému. Zhoršení ekzému vyvolá další, ještě silnější svědění. A BLUDNÝ KRUH se uzavírá. Svědění – škrábání – ekzém – svědění a nemoc tak může komplikovat život měsíce.

 

JAKÝ JE PRŮBĚH ONEMOCNĚNÍ?

  • Charakteristické je jeho zhoršování v podzimních a jarních měsících.
  • Zlepšování v létě.
  • Většina pacientů má největší problémy v prvním roce života. Ekzém se postupně zmírňuje a projevy onemocnění se soustředí jen na určité oblasti na těle. I léčba bývá s přibývajícím věkem obvykle snazší.
  • Po zhojení ekzému vždy zůstává suchá kůže. Příčinou je předchozí zánět a také narušení přirozené ochranné bariéry v pokožce. Po ekzému má nejsvrchnější vrstva kůže problém zadržovat vodu v pokožce a tvoří se v ní trhlinky. Dochází i ke snížené tvorbě potu a mazu. Proto mají atopici celoživotně sklon k obnovování ekzémů – jejich kůže je narušená, nemá správnou ochrannou vrstvu a lehce se vysuší. Stačí, aby se kůže setkala s mechanickým nebo chemickým dráždivým vlivem doma nebo v zaměstnání, při pobytu v teplém nebo chladném prostředí nebo stačí jen psychický stres a ekzém je zase tu.

 

Jak ovlivňuje ekzém to, co jíte, jak se oblékáte a jak se cítíte? O tom zase někdy příště.