Sleva 15% na produkty značky NAIF při zadání kódu NAIF15

Jak v BioKate balíme vaše zásilky

Přemýšlíme i nad balíky

Snažíme se minimalizovat dopady na životní prostředí, co to jen jde. Proto se nesmíte divit, že k vám někdy dorazí zboží zabalené v krabici od elektroniky, navíc vycpaná polystyrenem. Řídíme se totiž v našem podnikání zásadami 3R. Reduce, reuse, recycle. Kromě všeobecně známé recyklace nám stejný, ne-li větší smysl dává snížení množství odpadů z obalů a také jejich vícenásobné využití. Proto, pokud máme možnost využít obalový a výplňový materiál, který k nám přišel např. od dodavatelů, tak ho neváháme opětovně využít. Ze stejného důvodu prodlužujeme život i akčním letákům obchodních řetězců. Nic neprodukuje více odpadu, než jednorázově použité věci.

 

Jak to máme s krabicemi?

I krabice kupujeme použité. Zde se ale nemusíte obávat, např. o hygienickou nezávadnost apod. Všechny krabice (stejně i výplňový materiál) nám procházejí pod rukama a šanci na prodloužení života mají jen bezvadně čisté obaly. Trh s použitými krabicemi není nafukovací, proto musíme mít v záloze i obaly nové. Stejně tak i výplňový materiál. Proto, pokud vám od nás přijde zboží v nové krabici, přimlouváme se za její další použití. 

Jako výplně používáme již zmíněné letáky, extrudovaný polystyrén FLO-PAK, či vzduchem vyplněné polštářky. Kromě polystyrénových tělísek FLO-PAK používáme i tělíska FLO-PAK BIO, která vypadají téměř stejně, ale jsou vyrobená ze škrobu. Nenechte se ale zmást. FLO-PAK z polystyrénu vykazuje nejen lepší vlastnosti, ale je méně náročný na výrobu, a navíc je velice snadno biodegradovatelný. Již z výroby jsou tělíska a vzduchem plněné polštářky potaženy jemnou vrstvou aditiv urychlujících biodegradaci materiálu v přítomnosti mikroorganismů. Ty postupně zkracují polymerové řetězce. Tato aditiva jsou neškodná pro životní prostředí a nemají vliv na životnost polystyrénu při běžném skladování. Proces degradace se totiž nastartuje až v přítomnosti mikroorganizmů na skládkách, v kompostu či ve volné přírodě. Samozřejmě ta poslední možnost je čistě hypotetická. Nikdo z vás asi nebude vyhazovat FLO-PAK do přírody. Na to jsou mezi námi bohužel jiní experti.

I když mikroorganismy „nesnědí“ kompletně celý obal, zbývající molekuly jsou přeměněny na inertní látky, jako je oxid uhličitý, metan, voda a anorganické sloučeniny, z nichž žádné nevedou k vyluhování těžkých kovů nebo škodlivých chemikálií do životního prostředí.

 

Jak recyklovat?

Z našich obalových a výplňových materiálů se dá recyklovat téměř vše. Pozor snad jen u krabic. Ty, které jsou hodně polepené lepicí páskou, nejsou pro recyklaci vhodné. Pokud to je jen trochu možné, zkuste lepicí pásku z krabice před vyhozením do recyklačního kontejneru sejmout. Čím méně pásky na krabici zůstane, tím se zvyšuje šance na její recyklaci. 

Snažíme se takové krabice neposílat, ale někdy je kvůli hmotnosti zásilky, či z jiných logistických důvodů nutné krabici přelepit klasickou lepicí páskou. V ostatních případech používáme lepicí pásku vyrobenou ze směsi kaučuku a recyklovaného papíru. Krabici, polepenou touto páskou pak můžete bez problému dát k recyklaci.

Snažíme se věci dělat tak, abychom měli radost z výsledku. Pokud si od nás kupujete produkty, které minimalizují znečištění životního prostředí, pak od nás čekejte, že i balení a výplně budou v podobném duchu. Největší radost nám dělá, že o věcech přemýšlíte společně s námi.