Sleva 15% na produkty značky NAIF při zadání kódu NAIF15

Náš příběh – Katka a Pavel

Náš příběh  aneb kdo jsme a proč jsme založili e-shop se zdravotně a ekologicky šetrnou kosmetikou a drogerií?

Jsme manželé Katka (odtud název BioKate) a Pavel. Především jsme ale šťastní a vděční rodiče pětileté dcerky Barborky a roční Aničky.

K založení vlastního e-shopu s přírodní, ke zdraví šetrnou kosmetikou a drogerií, jsme měli hned několik důvodů. Hlavní motivací, proč se zajímat o tento obor, bylo předčasné narození naší dcerky Barušky. Narodila se o dva a půl měsíce dřív a nevážila ani 1,5 kg. Rodiče předčasně narozených dětí nebo jejich nejbližší vědí, jaký je to šok a strach, když se vám narodí takové „miminko do dlaně‘‘. Dalo ohromnou práci ji vypiplat, aby si z předčasného porodu neodnesla žádné následky a nebyl na ní tenhle těžký start do života znát. Naštěstí se to povedlo! V té době jsme začali intenzivně přemýšlet nad vším, s čím přišla Barborka do kontaktu. Ať už stykem s pokožkou, nebo výživou a mlékem. Začali jsme zjišťovat, kolika různými přídavnými látkami je dětská kosmetika i kojenecká strava ,,vylepšována’’. Vzhledem k našemu přírodovědnému a zdravotnickému vzdělání (jsem lékárnice) máme samozřejmě povědomí o zkouškách a bezpečnosti jednotlivých složek. Bohužel to, co je ve zkouškách zdravotní nezávadnosti bez negativního vlivu na zdraví, nemusí již obstát při trvalém dlouhodobém užívání. Navíc v kombinaci s desítkami a stovkami dalších „zlepšovadel“ v potravinách, kosmetice a drogerii. V té době jsme si řekli, že Barborku ochráníme od příjmu co nejvíce škodlivých látek a začali jsme hledat.

K péči o její kůži jsme např. používali pouze bio mandlový olej, pleny měla látkové a prali jsme v ekoprášcích, později jsme používali i ekopleny jednorázové… Na přípravy vlastní přírodní kosmetiky nebo drogerie, např. mýdlového slizu, nebyl čas ani chuť. Třikrát denně jsem s Baruškou cvičila Vojtovu metodu, zpravidla 3-4krát týdně jsme museli jezdit na rehabilitace, krevní odběry a další specializovaná vyšetření.

Později, když jsme začali Barborku přikrmovat a dávat umělé mléko, jsme sami přešli na potraviny, které jsou bio nebo z IZP (integrované zemědělské produkce). Bio pro nás není dogma, ale na druhou stranu jíst, nebo dávat dcerce jídlo „vyrobené“ bez pokory k Zemi, je nám nepříjemné. Tím jsme se vyhnuli palmovému oleji, masu z velkochovů, uzeninám… atd. Zkrátka všemu, co vykazuje ignoranci životního prostředí, životních podmínek zvířat i samotných lidí.

Jako další jsme začali řešit i drogistické zboží. To se skrze odpad dostane v nejlepším případě do vysoce efektivní čistírny odpadních vod, v horším případě rovnou do vodoteče. Oba se zajímáme o přírodu, stále jsme řešili, co dělají např. fosfáty s kvalitou vod, jak se tyto látky vůbec zapojují do koloběhu v přírodě. Proto jsme přešli na ekodrogerii. Od té doby uteklo již několik let a výrobci složení svých přípravků stále zlepšují. Nyní máme možnost koupit účinné a pro životní prostředí neškodné drogistické zboží.

Oba máme podnikatelského ducha, a tak jsme se rozhodli spustit e-shop s tím, co tak dobře uživatelsky známe. S přírodní kosmetikou a ekodrogerií.


Naše hlavní zásady, kterými se v BioKate řídíme:

  • Máme rádi naši planetu - chceme, aby se k nám i k vám zboží dostalo co nejkratší možnou cestou - proto nabízíme produkty pouze z Evropy. Nedává nám smysl nabízet výrobky, které byly dovezeny z druhé strany Země. I tam se vyrábí skvělé eko věci, ale ekologická stopa je díky jejich dovozu mnohem větší, než u výrobků z Evropy.
  • Vážíme si svého i vašeho zdraví. Vystudovala jsem farmacii na Univerzitě Karlově. Zajímá mě nejen složení a účinek léků, ale i kosmetiky a drogerie. Proto na eshop vybírám jen výrobce a značky, které nabízí maximum benefitů pro naše tělo a zdraví. Moje povolání mě naučilo, že zdraví je skutečně tím nejcennějším. Proč si ho podlamovat používáním nekvalitní, až téměř toxické kosmetiky a drogerie? Denně se musíme vypořádávat s obrovským množstvím jedovatých chemických látek ve vzduchu, vodě, v našem životním prostoru i v potravinách. Je vhodné našemu, celý den zkoušenému tělu, ulevit alespoň zdravými potravinami a používáním šetrné přírodní kosmetiky a drogerie.
  • Celý život nás zajímá ochrana životního prostředí. Pavel ji dokonce i studoval na VŠ. Snažíme se vybírat takové výrobce, kteří neusnuli na vavřínech nejen ve složení výrobků, ale jsou rovněž progresivní i ve snižování spotřeby energie, používání obalových materiálů a nakládání s odpady. Sami se k tomu v BioKate snažíme přispět tím, že používáme např. čisté použité obalové materiály, zbytky papírů a krabic jako výplně, biodegradabilní výplňový materiál… více viz blog.
  • Šetříme čas sobě i vám. Ekodrogerii a přírodní kosmetiku si lze částečně s radostí připravit i doma. Ne vždy je ale dostatečně účinná a v některých případech nemusí být ani bezpečná. Např. jsem viděla na jednom českém webu návody na přípravu domácích opalovacích krémů. Tvrdili tam, že takto doma připravené opalovací krémy mají ochranný faktor SPF 30. Na vysoké škole jsem se učila technologii přípravy léčiv, s těmito znalostmi a prostudováním odborné literatury vím, že v tomto případě nebylo možné docílit tak vysoké ochrany před sluníčkem. Bohužel důvěřivé maminky, které si v diskuzi sdělovaly dojmy, natíraly tímto nevhodným, podomácku připraveným krémem i svá miminka (v reálu měl krém ochranný faktor mnohonásobně nižší). Není v silách maminek, otců a spotřebitelů obecně, aby byli erudovaní ve všech oborech spotřebitelského života. Pokud chcete používat bezpečnou přírodní kosmetiku a drogerii, a zároveň mít čas na sebe a svou rodinu, je často lepší koupit si ji od prověřených a certifikovaných značek.

Proto jsme tu my, Katka a Pavel, abychom dohlédli na to, co které výrobky obsahují. Ani my nejsme vševědové, ale díky našemu zázemí jsme schopni rychle získat relevantní informace o jednotlivých složkách výrobků. U nás nečekejte pocitovou pavědu. Oba zastáváme zdravý kritický přístup podpořený poznatky a výzkumem.

Ještě něco málo o nás dvou.

Katka jako dobrovolnice pomáhala s obnovou chráněného rašeliniště na Šumavě ve spolupráci s NP Šumava. Jako dobrovolník pracovala i pro Český svaz ochránců přírody, je zapsaná v registru dárců kostní dřeně a příležitostně daruje krev. Pavel se profesně zabývá energetickými úsporami a politikou ochrany životního prostředí. Oba se i ve všedních chvílích snažíme pomoci drobnými skutky přírodě. Při procházkách v lese sbíráme odpadky, na chalupě jsme založili květnatou louky pro motýli a hmyz, biotop pro obojživelníky atd.… Věříme, že i malá pomoc má smysl.

My osobně, i naše firma, přispíváme na vybrané projekty sociální odpovědnosti (Dobrý Anděl) a ochrany přírody (Ochrana šelem).